måndag 20 februari 2012

Har hittat mat....


Den som söker han letar..ny design på gammalt uttryck. Som jag berättade tidigare gäller det att hitta det man söker, var kan jag köpa mat. Eller handla över huvudtaget, det är ju inte så att det finns ett ica man kan slinka ner på när man behöver något. Alltså hitta vettiga ställen där man kan handla för att få vardagen att fungera.

Jenny Wang är som sagt en stor kedja med mycket internationella prylar, dyra visserligen men så länger jag inte hittar en kinesisk variant som är likvärdig så måsta man ju bara betala för det man vill ha. När man lagar mat vill man ju gärna ha kryddor, smör, grädde, creme fraiche olika smaksättare osv. Allt detta är just sådant som kostar, en liten burk vitpeppar 23 kr, liten förpackning grädde 27 kr, en burk fetaost 38 kr. Men smakar det så kostar det, nu har jag ju iallafall hittat ett ställe där jag kan få tag i det, nu gäller det att leta efter kineska likvärdiga varor, det kommer att bli intressant.



Det man däremot kan handla otroligt billigt på matmarknaden är frukt, grönt och kött i alla former. Nu kan ju fördomen slå till och man tänker; men usch hur ser det ut där då. Otroligt fräscht och fint ska jag säga. Grönsaker och frukt ligger snyggt upplagt ungefär som på Hötorget, köttet ligger färskt och uppskuret i fina bitar, precis som på ica, skillnaden är att det är inte inslaget i en plastförpackning. Du pekar på vad du vill ha och de fixar allt till ingen peng alls.

Vi fick alltså tips om en fin matmarknad liten bit bort från vår lägenhet, San Liu Market. Okej, hur tar vi oss dit, taxi förstås. Först fick vi namnet på marknaden uppskriven på kinesiska av vår agent Whitney (alla kineser som arbetar med västerlänningar har tagit sej västerländska namn), det är ett måste att ha alla ställen man ska till med taxi skrivet på kinesiska. Engelska språket är inte direkt gångbart i den här byn.


Sen är det bara att stoppa en av Beijings 75000 taxibilar. Eller som vi gör, vi går till vår entré och där står det en kille anställd för att se till att vi som bor här får taxibilar när vi vill dygnet runt. Han bara visslar i en liten pipa och vips så står där en taxi. Glad i hågen visar vi vår lapp med marknadens namn och nickar och sätter igång taxametern, de har en uppkörningsavgift på 10 kr. Sen är det bara att hålla i sej för nu bär det iväg ut i trafiken, det ser ut ungefär som på bilden hela tiden. Man tror att det inte finns några regler för alla kör hur som helst, men se det finns det, för emellanåt blir han lite upprörd och tutar, precis som om någon har kört galet. Vilket vi tycker att de gör hela tiden, först fram, fräckaste prejningen och bästa tuten är det som gäller.

Efter en stund är vi framme, det är ca 5 km ser vi på taxametern, gick ovanligt smidigt dit må jag säga. Nu till betalningen, denna taxifärd som tog oss till marknaden kostade oss otroliga 12 kr. Att åka taxi här är löjligt billigt, fast det är klart har jag tagit bussen har det kostat mej 40 öre. Fast nu tycker jag att jag kan unna mej lyxen med att betala 12 kr för att bli skjutsad till affären.




Nu är det bara det att börja handla, det var kött vi var ute efter, jag hade redan handlat en massa grönsaker på Jenny Wang. Nog fanns det kött alltid, allt är indelat så att det finns olika stånd för olika köttsorter. Först kom vi till kycklingavdelningen, där köpte vi 6 st stora och då menar jag stora filéer, som människan stod och skar ut på plats ur kycklingen, svårt att få det färskare. För detta betalade jag 50 kr, känns bra tänkte jag.


Sedan var det dags för fläskavd. där slog jag till med två benfria kotlettrader och 4 fina fläskfiléer, för det betalades 88 kr totalt. Sen måste man ju bara ha en bit oxfilé med sej därifrån, så vi gick vidare till nötavd. En rejäl bit oxe på 600 g blev det och priset blev 60 kr. Så totalt för allt detta kött betalade jag ca 200 kr. Då tänkte jag om köttet är så billigt kan ju de andra runtomkring sakerna man behöver för att laga till en smaskig middag få kosta.

Väl hemma blev det oxfilé med rostade ugnsgrönsaker och vin till, precis som hemma alltså. Ända skillnaden var att det tog sin tid fatta hur allt fungerade på vår gasolspis, men vi fixade det till slut utan att spränga hela lägenheten i luften.
....


Puffar vidare en annan gång....






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar